Search

Jubileum för en svensk designikon – SAS-kannan fyller 35 år

I år är det 35 år sedan den första SAS-kannan, som genom åren nått kultstatus för sina smarta funktioner och smakfulla design, togs i bruk. Sedan 2010 tillverkas den klassiska flygplanskannan av den Eskilstunabaserade plastproducenten August Lundh som nu planerar att göra den till en del av sitt unika hållbarhetskoncept Green Loop System.

För 35 år sedan, 1988, fyllde SAS-kannan de första kopparna under sin jungfrufärd. Flygplanskannan hade utvecklats av industridesignföretaget Ergonomidesign för att underlätta kabinpersonalens arbete. Målet var att ta fram en lättviktig och slittålig kanna med bra greppegenskaper som kunde hålla temperaturen under lång tid och, kanske framför allt, vara helt droppfri för att inte riskera att spilla dryck på passagerna. Resultatet blev minst sagt lyckat och drygt tre decennier senare har kannan tillverkats i över 500 000 exemplar som används av runt 50 flygbolag över hela världen.
– Det här är en häftigt produkt med en tidlös design och en fjäder i hatten för svensk innovation. SAS-kannan var den första i sitt slag som är tillverkad i plast och därigenom kunde göras väldigt lätt, vilket är en stor anledning till att den har blivit så omtyckt av flygplanspersonalen, säger Peter Wall, vd för August Lundh och Mälarplast som tog över produktionen av SAS-kannan 2010, och fortsätter:
– Sedan vi tog över har vi bytt ut delar av kannan, som munstycket som tidigare var tillverkat i stål, till plastdetaljer för att göra det lättare att återanvända materialet. Och handtaget görs numera av plast baserad på uttjänta vinkorkar. Nu planerar vi att ta ytterligare ett steg och göra hela produktsegmentet till en del av Green Loop System.


Ska bli en del av Green Loop System
Idag tillverkas SAS-kannan som en del av varumärket Travel Catering by August Lundh på Mälarplasts fabrik i Eskilstuna. Ambitionen är att segmentet ska ingå i hållbarhetskonceptet Green Loop System som nyligen lanserades för August Lundhs storköksserviser. Green Loop System innebär att företag hyr sin utrustning, i stället för att köpa den, och kan byta ut slitna produkter mot nya med jämna mellanrum. De använda produkterna återvänder till Mälarplasts fabrik där materialet återbrukas, vilket innebär att plastens livslängd kan förlängas till minst 30 år och därigenom lämna ett betydligt mindre klimatavtryck.
– Just nu är vi i dialog med SAS och har goda förhoppningar om att kunna skriva avtal inom en relativt snar framtid. Idag använder flygbolag väldigt mycket engångsprodukter och det är en kultur som vi vill vara en del i att förändra. Green Loop System bidrar inte bara till att sänka klimatavtrycket för våra kunder utan innebär också att de alltid kan ha serviser som framstår som nyproducerade när de serverar passagerarna. Vi tror att det kommer bli ett väldigt omtyckt koncept inom den här branschen, avslutar Peter Wall.


Läs mer om Green Loop System på August Lundhs hemsida.

2023-03-31