Efter tre Ärs arbete har EFSA (Europeiska Myndigheten för LivsmedelssÀkerhet) faststÀllt att processen för MÀlarplast och August Lundhs cirkulÀra modell för storkök och catering Green Loop System Àr sÀker och att det Ätervunna materialet Àr godkÀnt för kontakt med livsmedel.
Green Loop Àr ett system dÀr plastserviser och utrustning ÄteranvÀnds i verksamheter istÀllet för att köpas in och sedan slÀngas. Genom Ätervinning kan produkternas livslÀngd förlÀngas med minst 30 Är utan att hÄllbarheten eller hÄllfastheten pÄverkas och modellen Àr det mest miljövÀnliga alternativet pÄ marknaden. Produktionen och Ätervinningen av Green Loop utförs av MÀlarplast och modellen Àr ett viktigt verktyg för offentliga verksamheter att bli en del av den cirkulÀra ekonomin. Det formella godkÀnnandet frÄn EFSA innebÀr att modellen blir tillgÀnglig för fler verksamheter och August Lundh ser möjligheter att expandera systemet för att attrahera fler aktörer.
Sammanfattningen:
The EFSA Panel on Food Contact Materials, Enzymes and Processing Aids (CEP) assessed the safety of the recycling process Green Loop System (EU register number RECYC174), a closed and controlled product loop. The input consists of washed plates of polycyclohexylene dimethylene terephthalate glycol-modified (PCTG) having been used in, e.g. canteens. The plates are ground, converted to new plates, returned to the users of the loop and used as before recycling. The management system to ensure a closed loop is critical, i.e. compliance of the origin of the input with Commission Regulation (EC) No 282/2008 and full traceability from input to final product should be ensured. The Panel concluded that the input of the process Green Loop System originates from product loops that are in a closed and controlled chain, designed to ensure that only materials and articles that have been intended for food contact are used and that contamination other than by food can be ruled out. The recycling process Green Loop System is, therefore, able to recycle PCTG plates intended for repeated use, for contact with aqueous, acidic and fatty food, at low and high temperatures.
© 2022 European Food Safety Authority. EFSA Journal published by John Wiley and Sons Ltd on behalf of European Food Safety Authority.